Tudomány

Magyarok a rák ellen

Írta: KáDé

Lájkolj minket a Facebook-on!

Kiemelten foglalkozott a Nature egy magyar vezetéssel kifejlesztett rákellenes gyógyszerjelölttel- írta meg az index.

A nemzetközi szerzőgárda élén a Servier Kutatóintézet munkatársai állnak, akik együttműködnek az MTA TTK Szerver Kémiai Intézetével is. A Kutatóintézet által létrehozott molekula több előnyös tulajdonságával is túltesz a korábbi, hasonló hatású szereken, így könnyebben válhat gyógyszerré.

A molekulával nagyon jó eredményeket értek el leukémiás, limfómás és egyéb daganatos sejttenyészeteken, és ezeket az állatkísérletekben is meg tudták ismételni. Blaskó Gábor akadémikus és Kotschy András, főigazgató szerint az emberi klinikai próbákra az idén sor kerülhet. Az új szer az úgynevezett programozott sejthalál folyamatát serkenti – írja az MTA közleménye.

A programozott sejthalál vagyis az apoptózis az állatokban és az emberi szervezetben is folyamatosan zajló, természetes folyamat, amely a sérült, fertőzött vagy daganatos sejtek „öngyilkosságát” teszi lehetővé.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A szerzőről

KáDé

Látni, és láttatni!
Célom azonnal, és hitelesen tájékoztatni a Kontra Hírügynökség olvasóit. Munkatársaimmal minden nap hírportálunk vállalásáért dolgozunk, azért, hogy Ön is képben legyen!