Belföld Sport Színes Vélemény

Megnéztük a vizes világbajnokságot Budapesten.

Írta: KáDé

Lájkolj minket a Facebook-on!

A FINA World Championship 2017-ben július 14-e és 30-a között kerül megrendezésre Budapesten, illetve Balatonfüreden. Budapesten 4 helyszínen : Duna Aréna, Városligeti tó, Batthyány tér , Hajós Alfréd uszoda illetve Balatonfüreden egy helyszínen folynak majd a versenyek.

A FINA vizes világbajnokság első éles napjára kilátogattam, és megnéztem, hogy hogyan zajlanak az események a Városligeti tó-nál. Délelőtt 11 órától kezdődő Szinkronúszásra érkeztem meg. A helyszín már ismerős volt számomra, ugyanis a Városligeti Műjégpálya mellett található a felépített medence, illetve a lelátók. A városligeti műjégpálya bejárata előtt TEK-esek, illetve rendőrök figyelik a forgalmat, illetve, ügyelnek az esetleges zavargások megelőzésére. 5-10 méterenként találunk FINA-s önkénteseket, akik előszeretettel igazitanak útba, és segítenek. ( elvileg ). Én a FINA egyik támogatójától kaptam a jegyemet, akinek a saját standján tudtam átvenni. A probléma ott kezdődött, hogy senki sem tudott róluk, és senki sem tudta, hogy hol van. Körübelül 25 percet sétálgattam fel-alá, míg a turistáknak fenntartott Budapest Info pontban. Számomra furcsa volt, hogy egy olyan cégről, ami az eseményt szponzorálja se a Valton ( ki más … ) se a FINA önkéntesei nem tudnak…

 

Szombat lévén nagy tömegre számítottam, ám mégsem voltak annyira sokan, mint én azt elvártam, de kevesen sem. Egy szép csoport ember összegyűlt. A beléptetés könnyen és gyorsan ment, miután nagy nehezen kézhez kaptam már fizikailag a jegyemet. A beléptetést úgy kell elképzelni, mint egy reptéri beléptetést. Táskákat, cuccokat kis ládákba kellett pakolni, és átvilágításra kerültek. Amíg ezek szépen mentek a futószalagon, addig egyesével fémdetektoros kapukon kellett átmenniük a látogatóknak ( így nekem is ). Folyadékot illetve ételt bevinni nem szabadott ( utóbbit nem vették észre, ha gond nem volt a táskáddal és nem nyitottad ki ) illetve szúrás vágásra alkalmas eszközöket, pont mint egy repülőtéren. Az önkéntesek itt is kedvesek, segítőkészek voltak, a Valtonosok meg hozták a szokásos flegma, lekezelő stílusukat. Egyébként hibátlan volt a szervezés, gyorsan, pörgősen ment, és sorbanállással, átvilágítással együtt kb. 5 perc alatt már be is jutottam a rendezvény helyszínére. Az átvilágításon, illetve a fémdetektoron kívűl, volt még egy forgós beléptető rendszer is, ami elvileg a jegyed vonalkódjának leolvasása után nyílt ki neked. Miért működött volna? Természetesen nem működött, hanem Valtonos alkalmazottak fogták meg, és tépték el a jegyedet, ezzel érvényesítve.

Kedves FINA szervezők! Nem sok dologra kellene ügyelni a lelátóval kapcsolatban, de arra nagyon. Nem csak én vagyok vele egyedül, de kérem, EZ HOGY NÉZ KI? Az ember ha elmegy egy akármilyen falusi rendezvényre ahol lelátók vannak, a minimum, hogy nem a csupasz állványzatot látja. Egy molinót legyártani nem nagy tétel, lelógatjátok a tetejéről, és már teljesen rendben van az egész. Én értem, hogy jóazúgy mert teszi a dolgát ez tény. De saját szememmel láttam szurkolókat, és látogatókat Chiléből, Dél-Afrikából, Spanyolországból.. És még sorolhatnám. Mennyivel jobb benyomás lenne a külföldiek számára is, ha esetleg egy FINA-s molinót látnának a lelátókon, és nem a sima állványzatot, ami elég visszataszító tud lenni. A lelátó körül tök jól néz ki minden, le a kalappal, de ez micsoda kedves szervezők? Természetesen videó formájában ezt is prezentálom :

4 ülőszektor található oldalanként, bárki megtalálja a tábláknak köszönhetően, de aki mégsem, annak segítenek. Ez tök jó, le a kalappal.

Miután sikerült megtalálnom, és leülnöm a helyemre ez a látkép fogadott, a 23. sorból.

Ültem már jobb, és minőségibb lelátón. A lépcsőkkel, illetve a többi elemmel semmi baj nincsen. A székekkel van itt a baj. Miért is? Ha bemegyek a Tescoba, sőt, nem is kell a Tesco, elég egy kínais üzlet bárhol Budapesten, a legolcsóbb árkategóriában kényelmesebb és strapabíróbb műanyagszéket kapok mint amiket a lelátón sikerült elhelyezni. Amellett, hogy kényelmetlen, törik, recseg, ropog. Nem tudom ki szerelte őket össze, de egy-egy csavart nem sikerült jól becsavarni, érdemes átnézni őket. A medencére való rálátással semmi probléma, hiába ült előttem egy magas ember ( akitől pl. a Papp Lászlóban már nem látnék ) akkora különbség volt a sorok között, hogy ez nem okozott gondot.

Mint említettem, tökéletesen le lehetett látni a medencékre. A probléma az oldalt található LED fallal volt, amin az aktuális versenyző neve, illetve pontjai szerepeltek, amíg a másik felén az M4 Sport-ra kiküldött képpel megegyező visszajelzés volt. Később, amikor már a 10. sorba kerültem, hibátlan volt a LED fal, viszont attól felfele nagyon nehezen volt látható. Az ötlet tetszik a LED fallal, már csak a megvalósításán van némi csiszonlnivaló. A hangosítás mondhatni hibátlan volt. Mindenhol érhetően lehetett hallani a helyi műsorközlő szövegét, illetve az azokat összekötő zenéket, illetve a versenyzők zenéjét is. Ez lehet az akkusztika miatt, lehet azért mert tényleg jól van megcsinálva, de a hangosítással semmi probléma nem volt. Érthetően beszéltek a kommentátorok is.

A legutolsó széksor után a versenyző országok zászlajai voltak kifeszítve, amit már messziről is fel lehetett fedezni. ( Sose voltam még ilyen közel Észak-Kóreához 😀 )

Bár az időjárásba a szervezők nem szólnak bele, sajnos a mai nemigen kedvezett a rendezvénynek. Az ég végig borús volt, a nap nem sütött ki egyszer sem, egyszer-egyszer csöpögni is kezdett az eső.

Mivel ez döntő volt, ezért természetesen az eredményhírdetés sem maradhatott el. A pódiumot, a már fent mutatott LED fal előtt helyezték el, majd ide hívták a versenyzőket is. Pörgős volt, felesleges szöveg, és időhúzás nélkül lezajlott az egész. Sajnos a végét picit elmosta az eső, akit érdekel meg tudja nézni a teljes eredményhírdetést.

Majd az ereményhírdetés után a helyi műsorközlő elmondta, hogy vége az eseménynek, és várnak legközelebb is. Természetesen a kijáratnál ismét felgyűltek az emberek, de elfogadható tempóba lehetett haladni. A lassabb haladást az egyébként nem működő beléptetőkapuk okozták, mert foglalták a helyet. Meglátogatom még a Duna Arénát, illetve a Hajós Alfréd uszodát is, beszámoló majd várható.

A mosdóról ejtenék még pár szót, azaz, inkább egyet : koedukált…

Oh, mielőtt kimaradna egy igen fontos dolog. Igen, van ingyenes FINA WiFi, az Antenna Hungária hálózatán.

Természetesen, mint manapság a legtöbb ingyenes Wifi, azért, hogy te használhasd a Wifit valamit adnod kell. Mielőtt az internethez hozzáférsz, el kell fogadnod az Általános Szerződési Feltételeket.

 

 

Ha ezt elfogadtad, máris használhatod az Antenna Hungária HiperSzuper gyors ingyenes Wifi hálózatát. Ne reménykedj, a Facebook alig tölt be, a YouTube alkalmazás már hálózati hibára panaszkodott, mielőtt betöltött volna.. Próbáltam sebességet mérni, katasztrófális volt, volt hogy a SpeedTest alkalmazás is hálózati hibára panaszkodott. Egyszer csak megindult a Wifi és kb. 10/10 MBPs sebességet sikerült kicsiholni belőle. Tök jól ment rajta minden, kivéve a LIVE, azaz az élő videó funkció. Valami okból kifolyólag sem Facebookon, sem Instagramon, sem YouTubeon nem engedett élő videó streamet indítani, míg más videók hibátlanul betöltöttek.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A szerzőről

KáDé

Látni, és láttatni!
Célom azonnal, és hitelesen tájékoztatni a Kontra Hírügynökség olvasóit. Munkatársaimmal minden nap hírportálunk vállalásáért dolgozunk, azért, hogy Ön is képben legyen!