Színes

Élőben csapathatod hamarosan a Despacitora!

Írta: KáDé

Lájkolj minket a Facebook-on!

Több mint 4,6 milliárdszor játszották le a Despacito című számot különböző streamingplatformokon, ezzel Luis Fonsi és Daddy Yankee slágere megdöntötte Justin Bieber eddigi rekordját, egyben övék most a világ leghallgatottabb felvétele. A zenész páros hamarosan egy koncert erejéig hazánkba látogat, hogy Te is élőben halhasd a világ – jelenleg – legfelkapottabb dalát!

A Puerto Rico-i páros Augusztus 7.-én a Budapest Parkba érkezik, és ad egy – feltehetően felejthetetlen – koncertet. Bemelegítésként Csordás Tibit és Horváth Tamást láthatjuk majd.

A koncert Facebook eseményén folyamatosan gyűlnek a párost látni kívánó rajongók, a Budapest Park oldalán pedig a legtöbb jegy már elkelt.

Mi is ez a páratlan siker?

A közösségi oldalak világában többek között onnan lehet tudni valamiről, hogy óriási sláger, hogy ismerőseink egyik része forrong, amiért lépten-nyomon egy adott dalt hall mindenhol, miközben ismerőseink másik fele esküszik rá, hogy soha életében nem is hallotta az említett zenét. A Despacito esetében máig találkozni ilyen vitákkal, pedig nemrég Budapesten már olyan bulit is tartottak, ahol kizárólag ez a szám ment egész este.

A két előadó korábban sem volt ismeretlen, most viszont megérkezett az áttörés: végleg beírták magukat a pop történelmébe!

A Despacito sikeréhez igazából három előadó kellett, de mindenekelőtt Luis Fonsié az érdem, aki annak idején megírta a dalt. A jövőre 40 éves Fonsi nem ma kezdte az ipart, 1998-as bemutatkozása óta meglehetősen ismert reggaeton/pop előadónak számít nemcsak Puerto Ricóban, hanem Latin-Amerikában is, sőt, énekelt már a pápának és a Fehér Házban is, vagyis egyáltalán nem lehet azt mondani, hogy Fonsi a semmiből tűnt volna fel. A Universal Latin nagy kiadó leszerződött előadójaként nyert már Latin Grammyt (2009-ben egyszer már megírta az év dalát), és egy rakás olyan sztárral volt közös száma, mint Christina Aguilera, Afrojack, illetve Emma Burton a Spice Girlsből.

Rövid Youtube-keresés után kiderül, hogy Fonsi tényleg elég népszerű a spanyol ajkú országokban, több dala is 150 millió megtekintés fölött jár, vagyis tényleg nem lehet azt mondani, hogy egy névtelen senkiről lenne szó. Ez azért fontos, mert ismeretlen énekesként valószínűleg a kutyához nem jutott volna el a Despacito, amikor megjelent idén január közepén. Így viszont már év elején elég szép pozícióban találta magát a dal a különböző tematikus Billboard-listákon, és egy szűk közegben már így is óriási slágernek számított.

Fonsi korábban elmondta, hogy egy lassabb, pop/cumbia balladát szeretett volna, de végül úgy döntött, hogy visz bele egy kis városias hangulatot. Itt jött képbe a dal közreműködője, Daddy Yankee, aki még Fonsinál is tízszer nagyobb sztárnak számít latino körökben.

Szóval az eredeti Despacito Puerto Rico legismertebb előadóinak közös szerzeménye.

A Despacito azonban még egy ideig csak szimplán sláger volt, világslágerré akkor vált, amikor Justin Bieber készített hozzá remixet. A kanadai énekes még mindig a világ egyik legnépszerűbb előadójának számít, és azt a ’60-as évek óta tudja mindenki, hogy amit a tinilányok imádnak, abból garantáltan siker lesz. Biebert máig tinilányok százmilliói imádják, ezért az ilyen szintű promóció elképesztően nagyot dobott a Despacito ismertségén.

Ehhez az is kellett például, hogy Bieber életében először spanyolul énekeljen. Fonsi egy interjúban elmondta, hogy eredetileg angol szöveget írtak Biebernek, aki viszont ragaszkodott hozzá, hogy a szerzemény autentikusságának érdekében spanyolul énekelje a dal nagy részét, és kizárólag az első verzét angolul.

A nagy kérdés itt már az, hogy valóban beszélhetünk-e trendről azzal kapcsolatban, hogy egy latino dal ma a világ első számú slágere. A Despacito megjelenésekor több zenei magazin is arról írt: a siker egyik kulcsa, hogy pont egy éppen vadul tomboló zenei trend csúcspontján jött ki a dal. Ez a trend pedig a latin pop és az amerikaiaknál csak urban musicnak hívott műfaj keveredése, amibe beletartozik a hiphop, az r&b vagy akár a törtebb elektronikus zenék. Innen ezt Magyarországról nehéz megítélni, mert amíg Latin-Amerikában esetleg tényleg az a menő, hogy rappel keverik a cumbiát, Major Lazer meg varacskos basszusokat pakol a reggaeton alá, addig az angolszász piac ízlését jóval nehezebb előre meghatározni. Ez ugyanis nem az első alkalom, hogy egy spanyol nyelvű vagy latin-amerikai származású előadó hirtelen állati népszerű lesz. Elég csak Enrique Iglesiast, Ricky Martint vagy akár Daddy Yankeet említeni, de biztos arra is sokan emlékeznek, amikor tele volt a rádió Shakira-dalokkal.

Határ a csillagos ég

Az Universal Music Latin Entertainment Július 18.-án jelentette be, hogy is Fonsi és Daddy Yankee dala lenyomta Justin Bieber  Sorry című számának rekordját,

a Despacitót több mint 4,6 milliárdszor játszották le különböző streamingplatformokon.

A streaming segítette hozzá, hogy zenéje a világ minden sarkába eljusson, idézte Fonsit a kiadó közleménye. Daddy Yankee Ed Sheerant megelőzve lett az első latin előadó, aki átvette a Spotify streaminglistájának vezetését.

Egy szó, mint száz: Budapest Park. Koncert. Mindez élőben. Javaslom Te se maradj le, a szervezők közlése szerint hatalmas bulira számíthatunk!

Azt is tudjuk, hogy fogsz kinézni!

De ez így van jól. Ott találkozunk! 🙂

Via Index / Stenk / Origo / 444 / Kontra Hírügynökség / Time

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A szerzőről

KáDé

Látni, és láttatni!
Célom azonnal, és hitelesen tájékoztatni a Kontra Hírügynökség olvasóit. Munkatársaimmal minden nap hírportálunk vállalásáért dolgozunk, azért, hogy Ön is képben legyen!