Tech

Telekom vs. korlátlan mobilinternet

Lájkolj minket a Facebook-on!

Ahogyan már megírtuk a Vodafone is bevezette “Red Infinity” néven azt a díjcsomagját, amely korlátlan belföldi mobilinternetet biztosít az ügyfeleknek. Így a Telenor és a Vodafone után már csak a Telekom maradt. Vajon ők mit terveznek a közeljövőben?

Májusban robbantott a Telenor a Hello Data nevű díjcsomagjával, amelynek egyedi ismertetője volt, a korlátlan belföldi mobilinternet. 3 hónapra rá, ezt a lépést megtette a Vodafone Magyarország is, és Red Infinity néven bevezette a “triplán korlátlan” díjcsomagot. Korlátlan belföldi hívás, SMS és mobilinternet. Az ügyfelek ezt örömmel fogadták. A Telekom ügyfelei sajnos nem élvezhetik a korlátlan mobilinternet nyújtotta lehetőségeket, ugyanis a társaság még nem vezetett be korlátlan mobilinternetet tartalmazó díjcsomagot.

Engem, mint Telekom ügyfél, rendkívül aggaszt, hogy a legnagyobb magyarországi szolgáltató nem lépi meg ezt a lépést. Meg is kerestem őket, hogy várható-e valami illetve számíthatunk-e valami változásra, vagy irány a Vodafone vagy a Telenor. A Telekom Facebook oldalát olvasgatva, nem vagyok egyedül. Minden ügyfelük nagyon várja a korlátlan mobilinternetet tartalmazó díjcsomagot a Telekom ügyfélkörében is, ám a Telekom az otthoni kínálatát újította meg a napokban, a mobil helyett.

A Telekom kommunikációs igazgatóságát sikerült elérnem, akitől a következőket kaptam:

A Telekom tavasszal új, rugalmas, egyéni igényekre szabható tarifarendszert vezetett be kombinálható beszéd- és adatcsomagokkal. Az ajánlat részeként többek közt akár 30 gigás adatcsomag is választható, a nagy felhasználók igényeire is választ adva, és szintén választható korlátlan beszélgetést kínáló csomag. Az ajánlat sikeres fogadtatásra talált, és néhány hónap alatt több mint 300 ezer ügyfelünk választotta már új portfóliónkat.

Ez mind szép és jó, csak amíg a 30 GB-s adatcsomagot 10.000 forintért vásárlom meg a Telekomnál ( beszélgetés nélkül ) addig a Telenornál már 6000 forintért kapok korlátlan adatot, illetve 50 perc belföldi beszélgetést. Tehát nem járok jól a Telekommal. A korlátlan beszélgetés nem tudom miért került elő, itt az internetre irányult a kérdésem.

Másrészt a kiemelkedő adatigénnyel járó nethasználat (mint pl. az online filmnézés), jellemzően a vezetékes internethez és az otthonhoz kötődik, ráadásul a háztartásokban jellemző a párhuzamos eszközhasználat. Erre válaszként a napokban vezettük be nagyobb sávszélességű, új otthoni internet-csomagjainkat. 

Ez is elfogadható akár, viszont mi a helyzet azokkal a területekkel, ahol a Telekomnak nincsen optikai hálózata, és az ember a 4G hálózatra van utalva. Vagy csak sokat utazik és szívesen hallgatna podcastokat, amik szép adatforgalmat generálnak.

Mobilinternet területén az idei nyár a korlátlan adaté a Telekomnál: a nyári hónapokban korlátlan adathasználatot tettünk elérhetővé a Mobil L és XL csomagok előfizetőinek. Ügyfeleink igényeit figyelembe véve és szem előtt tartva alakítjuk a kínálatunkat, így hasonló megoldások, ajánlatok továbbra is benne vannak a Telekom gondolkodásában a jövőre nézve.

Itt hiába írom alá a 2 év hűséget a Telekomhoz, csak augusztus végéig jár a korlátlan adathasználat. Utána maradok az 1,2 (meg persze a 30 GB-s) adatcsomagokkal. Ami után az ember veheti a kiegészítő opciókat, ugyanis lassítás már nincs a Telekomnál.

Leszűkítve a lényeget: Ne várjunk korlátlan mobilnetet tartalmazó csomagot, inkább az időszakos korlátlan netre várjunk, amit a Telenor már évek óta csinál.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A szerzőről

Szabi Szabi