Belföld

Megújul az ezer forintos bankjegy

Írta: KáDé

Lájkolj minket a Facebook-on!

Holnaptól törvényes fizetőeszközzé válik a megújított ezer forintos bankjegy, kereskedelmi forgalomba azonban csak jövő márciustól kerülnek. Az új bankjegyekbe számos biztonsági elemet építettek be, a képi megjelenés azonban alig változik. Már csak az 500 forintos bankók korszerűsítése maradt hátra – mondta Gerhardt Ferenc, az MNB alelnöke, az új bankjegyeket bemutató sajtótájékoztatón.

Folytatja a Magyar Nemzeti Bank a forint bankjegyek három évvel ezelőtt megkezdett cseréjét. Most az ezer forintos bankó megújulását jelentette be Gerhardt Ferenc, a jegybank alelnöke, aki egy hangsúlyozta: ezentúl korszerűbb, új biztonsági elemeket és képi megjelenést tartalmazó bankjeggyel fizethetünk.

A kibocsátás – a többi megújított bankóhoz hasonlóan – ezúttal is két lépcsőben történik.Először 2017 augusztus 24-től az új 1000 forintosok törvényes fizetőeszközzé válnak. Ezt követően a jegybank féléves felkészülési időt biztosít, így a bankjegyelfogadó és feldolgozó automaták üzemeltetői is fel tudnak készülni az új bankjegyek kezelésére.A készpénzforgalomba majd csak ezután kerülnek be, 2018 március 1-től fizethetünk a megújított 1000 forintos címlettel.

A jelenlegi 1000 forintos bankjegyeket 2018 október 31-ig használhatjuk vásárlásaink során, ezt követően az MNB bevonja azokat, így 2018 november 1-től már csak a megújított 1000 forintos bankjegyekkel lehet majd fizetni.

A régi bankjegyek még hosszú évekig nem veszítik el értéküket: a bevonási határnapot követően a bankok és a posta három évig, a jegybank pedig húsz évig – azaz 2038 október 31-ig – díjmentesen váltja át azokat azonos címletű törvényes fizetőeszközre.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A szerzőről

KáDé

Látni, és láttatni!
Célom azonnal, és hitelesen tájékoztatni a Kontra Hírügynökség olvasóit. Munkatársaimmal minden nap hírportálunk vállalásáért dolgozunk, azért, hogy Ön is képben legyen!