Tech

Jó reggelt kívánt a Facebookon, erre letartóztatta az izraeli rendőrség

Írta: KáDé

Lájkolj minket a Facebook-on!

Az izraeli rendőrség múlt héten letartóztatott egy palesztin férfit, mert arabul kiírta a Facebookra, hogy „jó reggelt”. A Facebook viszont úgy fordította le az üzenetet, hogy „támadjátok őket”.

A rendőrség megerősítette, hogy a palesztin építőipari munkást rövid időre őrizetbe vették izgatás gyanúja miatt, de miután tisztázták a félreértést, szabadon engedték.

A félreértést az okozhatta, hogy a férfi egy fotót is csatolt az üzenet mellé, amint egy buldózer mellett áll Ciszjordániában. A közelmúltban több hasonló támadást követtek el izraeliek ellen hasonló járművekkel.

A Times of Israel cikke szerint a félrefordításnak az lehet az oka, hogy az arab “jó reggelt” és a „támadjátok meg őket” között csupán egy karakternyi eltérés van. A férfi letartóztatása előtt senkivel nem konzultáltak, aki beszélt volna arabul; az ügyben eljáró tisztviselők kizárólag a Facebook automatikus fordítására támaszkodtak.

A kérdéses bejegyzést azóta törölték a Facebookról.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A szerzőről

KáDé

Látni, és láttatni!
Célom azonnal, és hitelesen tájékoztatni a Kontra Hírügynökség olvasóit. Munkatársaimmal minden nap hírportálunk vállalásáért dolgozunk, azért, hogy Ön is képben legyen!