Belföld

Egyházi frekvencián szól Andy Vajna rádiója Szegeden

Írta: KáDé

Lájkolj minket a Facebook-on!

Furcsa körülmények között indult el Szegeden Andy Vajna rádiójának adása. A városban a 87,9 MHz-en szólalt meg a Rádió 1, ahol eddig a református, közszolgálati-közösségi jellegű Európa Rádió volt fogható. Ehhez képest meglehetősen éles váltás az „igazi mai slágerekkel”, Sebestyén Balázzsal és Cookyval operáló kereskedelmi adó.

Az, hogy ez a váltás megtörténhetett, azért is furcsa, mert korábban az Európa Rádió Műsorszolgáltató Nonprofit Kft. közösségi minősítéssel nyerte el a frekvenciát, ami jelentős mennyiségű közszolgálati műsortartalom készítését írja elő, viszont csak korlátozott mennyiségű reklám sugárzását teszi lehetővé, igaz, frekvenciahasználati díjat nem kell fizetni. Ám – mint arról a 24.hu értesült – múlt héten hozott határozatával a Médiatanács szinte példátlan módon hozzájárult ahhoz, hogy a frekvenciát a továbbiakban kereskedelmi jelleggel működtessék. Ezután pedig szélsebesen hozzájárultak ahhoz is ezen a héten, hogy a frekvencián az Európa Rádió adása helyett a Rádió 1-et sugározhassák, pontosabban hálózatba kapcsolódhasson az Európa Rádió a budapesti központú Rádió 1 adásával.

Az Európa Rádió Műsorszolgáltató Nonprofit Kft. tulajdonosa az Opten céginformációs adatbázisában kedden este fellelhető adatok szerint a Tiszáninneni Református Egyházkerület és a Tiszántúli Református Egyházkerület. Egyelőre nem világos, hogy az egyházkerület eladta Vajnáéknak az üzemeltető kft.-t, vagy valamilyen megállapodás alapján szólhat a szegedi frekvencián a Rádió 1. Az utóbbit valószínűsíti, hogy az Európa Rádió más városokban továbbra is saját műsorát sugározza.

Vajnáék azért is kényszerülhettek az egyházkerülettel való megállapodásra, mert a városban csaknem három évtizede helyi rádióként működő Rádió 88 tulajdonosai nem voltak hajlandóak hálózatba kapcsolódni a budapesti Rádió 1-gyel.

A filmügyi kormánybiztos októberben a Csongrád megyei napilapot, a Délmagyarországot, illetve annak kiadóját, a Lapcom Zrt.-t is megszerezte, így hirtelen jelentős médiabefolyásra tehet szert Szegeden.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A szerzőről

KáDé

Látni, és láttatni!
Célom azonnal, és hitelesen tájékoztatni a Kontra Hírügynökség olvasóit. Munkatársaimmal minden nap hírportálunk vállalásáért dolgozunk, azért, hogy Ön is képben legyen!