Belföld

Északi fény lesz Budapesten decemberben

Írta: KáDé

Lájkolj minket a Facebook-on!

Finnország függetlenségének 100. évfordulójára a Gellért-hegyi vízesésnél megidézik az Aurora borealist.

Pazar módon ünnepli a világ Finnország 100. “születésnapját”. Az ország egy évszázada nyerte el függetlenségét, melynek örömére kultikus épületek tömegei kapnak kék-fehér díszvilágítást december első napjaiban. A kezdeményezéshez Budapest is csatlakozik, december 3-6. között az állam hivatalos zászlaját szimbolizáló színekkel festik meg a pesti és budai oldalt összekötő Erzsébet hidat.

A csinnadrattának ezzel még nincs vége: a Finn Intézetnek hála a Gellért-hegyi vízesésnél egy fényinstalláció segítségével megidézik az északi fényt, azaz az Aurora borealist.

A vetítés nem csak gyönyörű látvány, de erősíti a legendás magyar–finn barátságot is; a performansz a két ország művészeinek együttműködésével jön létre.

A „hazánkba importált sarki fényt” Nagy András és Bordos László Zsolt médiaművészeknek köszönheti a magyar publikum, akik már régi motorosnak számítanak a szakmában. A Bordos.ArtWorks a 2000-es évek eleje óta „keni le fénnyel” a hazai és külföldi színházakat, operákat, koncert produkciókat, míg 3D mapping alkotásaival a műfaj elismert úttörőjének számít Amerikában, Ausztráliában és Japánban is.

A két magyar vizuális északi fényét Kasperi Laine, az egyik legismertebb finn sound designer és DJ teszi még különlegesebbé, aki zenéjével igyekszik megidézni az Aurora borealis atmoszféráját.

December elején tehát, nézz az ég felé, ha a Gellért-hegy környékén jársz!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A szerzőről

KáDé

Látni, és láttatni!
Célom azonnal, és hitelesen tájékoztatni a Kontra Hírügynökség olvasóit. Munkatársaimmal minden nap hírportálunk vállalásáért dolgozunk, azért, hogy Ön is képben legyen!