Külföld

Kiderült, hogy mi volt a mérget ivó háborús bűnös végrendeletében

Írta: KáDé

Lájkolj minket a Facebook-on!

Slobodan Praljak két éve adta át a lepecsételt borítékot családjának, amelyet csak halála után bonthattak ki.

A háborús bűnök miatt elítélt Slobodan Praljak készült az öngyilkosságra. Végakaratában pedig úgy rendelkezett, hogy ne hozza kellemetlen helyzetbe hazáját.

A volt boszniai horvát tábornok két éve adott át egy lezárt, lepecsételt borítékot a családjának azzal, hogy azt csak halála után bonthatják fel – írta horvát lapértesülések alapján az orosz lenta.ru hírügynökség. A végakaratában arra kérte a feleségét és két gyerekét, hogy: “Nem akarok temetést, nem akarok koporsót. A hamvaimat szórjátok szét a zágrábi Mirogoj temetőben”(ez a horvát hírességek nyughelye).

Az akarata meglepte a temetésének intézésével megbízott küldöttséget. A veteránok ügyeivel foglalkozó miniszter vezette csoport az ünnepélyes búcsúztató miatt kereste fel a családot, így tudták meg, hogy mit kért Slobodan Pralja. A helyi lapok úgy értesültek, hogy a horvát tábornoki kar intézte volna a temetést, mert a kormány nem merte vállalni a kockázatot. Egy dísztemetés biztosan nemzetközi tiltakozást váltott volna ki – írta a hvg.hu

Közben belső vizsgálatot rendelt el pénteken a hágai Nemzetközi Törvényszék Slobodan Praljak volt boszniai horvát tábornok ügyében. Az egykori Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló bírói fórumnak szerdán félbe kellett szakítania az ítélethirdetést hat volt boszniai horvát vezető ügyében, miután Praljak a rá kiszabott ítélet felolvasása után azt kiáltotta, hogy “nem vagyok háborús bűnös”, és kiivott egy, ismeretlen folyadékot tartalmazó üveget. A nyugalmazott tábornokot kórházba szállították, de már nem sikerült megmenteni. A független vizsgálat jövő héten kezdődik, és a szakértői csoport még idén, a bíróság mandátumának december 31-i lejárata előtt el fogja készíteni és nyilvánosságra fogja hozni jelentését a történtekről – írta az MTI.

Az ügyben a holland hatóságok is vizsgálatot indítottak, annak érdekében, hogy kiderüljön, miként juthatott hozzá Praljak a méreghez.

Sajtóhírek szerint a 72 éves férfi szabadon fogadhatta a látogatóit és az ügyvédjeit, akiknek azonban a repülőtereken szokásoshoz hasonló biztonsági ellenőrzésen kellett átmenniük. Bennfentes források szerint ugyanakkor kis mennyiségű folyadékot könnyedén be lehetett csempészni.

Ez volt az utolsó ítélethirdetés az egykori Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló bíróságon, amely 1993-ban jött létre, és fennállása alatt 161 ember ellen emelt vádat és 84-et elítélt. Az NT megbízatása decemberben jár le, a fennmaradó ügyeket az ENSZ nemzetközi törvényszéki mechanizmusa veszi át.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A szerzőről

KáDé

Látni, és láttatni!
Célom azonnal, és hitelesen tájékoztatni a Kontra Hírügynökség olvasóit. Munkatársaimmal minden nap hírportálunk vállalásáért dolgozunk, azért, hogy Ön is képben legyen!