Belföld

Máris beperelték a Retro Rádiót

Lájkolj minket a Facebook-on!

Védjegybitorlás miatt perelték be a POP FM néven országos kereskedelmi frekvenciát megpályázó, majd megnyerő, de adását Retro Rádió néven elindító új rádiót. Ettől még a sugárzást megkezdték.

A Retro Rádió névből a Retro az, ami problémás. A 24.hu megjegyzi, hogy

  • a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának (SZTNH) adatbázisában a Tematic Media Group még 2016-ban bejegyeztette a Retro FM ábrás védjegyet,
  • sőt, övék a Retro TV elnevezés is
  • a cég működteti a Sláger FM-et és a Sláger TV-t is
  • a Sláger FM Budapest leghallgatottabb rádiója

A portál infói szerint a Tematic azt kéri a bíróságtól, hogy a Retro Rádiót működtertő Hold Reklám Kft.-t tiltsa el a név használatától, mégpedig azért, mert és most tessék nagyon figyelni, a Tematicnak van egy 2017 óta tartó védjegyvitája egy harmadik féllel, a Tranzisztor Kft-vel a Retro Rádió név miatt. Mert ez egy annyira kelendő név, hogy ihaj. A Tematic a bírósági beadványában azt is megjegyzi, érthetetlen, hogy miért olyan nevet választott az új országos rádió, ami más korábbi védjeggyel ütközhet. A keresetlevél szerint egyébként a Hold Reklám Kft. már akkor védjegybitorlást követhetett el, amikor POP FM helyett végül Retro Rádió néven szerződött az NMHH Médiatanácsával, amire az NMHH csak annyit reagált, hogy

A szóban forgó médiaszolgáltatások engedélyezett állandó megnevezései alkalmasak a médiaszolgáltatások megkülönböztetésére és összhangban állnak az adott rádió műsortervi vállalásaival, arculatával.

És most jönnek az igazi finomságok. Az a Retro Rádió, ami eddig működött ezen a néven, és a Rádio Q helyén sugárzott a 99,5 Mhz-en, 2017-ben került Andy Vajna vonzáskörzetébe, ugyanabban az épületben működik,  mint Vajna Rádió 1 nevű cége, és több szállal is bizonyíthatóan kötődik az egyik NER-médiamogulhoz. Vajna azért nem vehette nevére a céget, mert azt az NMHH sem nézhette volna el neki, hogy egy vételkörzetben két rádiója is legyen. Szóval ez az a Retro Rádió, ami az országos kereskedelmi rádió elindulásakor megváltoztatta a nevét Magyar FM-re (ebben az a pikáns, hogy a rádiót pont azért büntették korábban, mert nem tartotta be a vállalásait és a magyar zenék aránya alacsony volt), és átadta a nevet a POP FM-nek, hogy a sokkal jobban csengő Retro Rádió néven sugározzon az ország kb. 70 százalékán.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A szerzőről

Szabi Szabi