Belföld

Megtalálták a bombát a Dunában, szerdán emelhetik ki

Lájkolj minket a Facebook-on!

Egész napos merülések után a búvárok megtalálták azt a bombát, ami miatt reggel 10 órától lezárták volna a rakpartokat az Erzsébet hídnál a rendőrök. Markovics Zita, a magyar honvédség tűzszerész alakulatának kommunikációs vezetője azt nyilatkozta az Indexnek, hogy a hajnal óta dolgozó búvároknak délután fél három körül sikerült megtalálniuk a robbanótestet. 

A BOMBA AZONOSÍTÁSA SZERDA REGGEL 8 ÓRÁTÓL KEZDŐDIK A DUNA MÉLYÉN, TEHÁT ADDIG LEZÁRÁSOKRA, HÁZAKBÓL KIKÖLTÖZTETÉSEKRE BIZTOSAN NEM KELL SZÁMÍTANI.

Miután azonosították a bombát, tudnak csak dönteni a kiemelés módjáról és időpontjáról. Feltehetőleg már szerdán kiemelik, de ez az azonosítás függvényében dől majd el.

(fotó : Index.hu)

 

A szóvivő elmondta, hogy a feltehetőleg 100 kilós, szovjet gyártmányú légi bombáról korábban egy civil búvárcsoport tett bejelentést, miután egy folyóba zuhant autót mentettek. Elmondásuk szerint a bomba az Erzsébet híd budai hídfőjétől 100 méterre helyezkedik el, mélyen, az iszapba fúródva. Helyét GPS koordinátákkal jelölték meg.

A tűzszerészek kedd hajnalban kezdték el felderíteni a bomba pontos helyét. A Dunán egy aknamentesítő hajóról zajlott a művelet, a magyar honvédség tűzszerészei több mint 30 fős csoporttal dolgoztak a helyszínen. A búvárok folyamatosan merültek, hogy megtalálják a bombát, de a felderítést nehezítette, hogy a vízszint megemelkedett, a mélysége a kétszerese a szokásosnak, nagy volt a sodrás és rosszak a látási viszonyok.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A szerzőről

Szabi Szabi